Wartości odżywcze kukurydzy
ŹRÓDŁO WITAMIN Z GRUPY B
Kukurydza jest źródłem przede wszystkim witaminy B1 i kwasu foliowego.
Witamina B1, zwana inaczej tiaminą, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Kwas foliowy natomiast to jedna z tych witamin, o której nie powinny zapominać pary starające się o dziecko, kobiety w ciąży oraz mamy karmiące. Jego odpowiedni poziom zapobiega poronieniom, niskiej masie urodzeniowej noworodka oraz przedwczesnemu porodowi. Ponadto wspomaga organizm przyszłej mamy, zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów z sercem i nadciśnienia w trakcie ciąży.
PEŁEN ZESTAW WITAMIN ROZPUSZCZALNYCH W TŁUSZCZACH
Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminę A, D, E oraz K. Kukurydza jest przykładem zboża, który zawiera pełen pakiet wspomnianych witamin, wzmacniając tym samym pracę układu immunologicznego oraz układu krwiotwórczego.
Witamina E, zwana inaczej witaminą młodości i płodności, wspomaga walkę z zaburzeniami hormonalnymi oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Ponadto uczestniczy w ekspresji genów i przesyłaniu sygnałów nerwowych.
BOGACTWO SKŁADNIKÓW MINERALNYCH
Selen, wspólnie z cynkiem, wzmacnia układ immunologiczny i wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną.
OCHRONA SERCA
ZWIĘKSZONE UCZUCIE SYTOŚCI I WSPARCIE W WALCE Z DODATKOWYMI KILOGRAMAMI
WSPARCIE PRACY PRZEWODU POKARMOWEGO
Nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, zwana skrobią oporną, przyspiesza procesy fermentacji w jelicie grubym. W efekcie zwiększa się stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), odpowiadających między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Skrobia oporna, będąc naturalnym prebiotykiem (pożywką dla „dobrych bakterii”), wpływa pozytywnie na stan mikroflory jelitowej.
Z POMOCĄ GOSPODARCE GLUKOZOWO-INSULINOWEJ
Skrobia oporna, zawarta w kukurydzy, nie tylko pozytywnie oddziałuje na pracę jelit. Jest również cennym elementem diety osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Sprzyja bowiem zwiększaniu wrażliwości tkanek na insulinę i wyrównywaniu glikemii. Dzięki obecności magnezu i witaminy E dochodzi do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w komórkach organizmu, co dodatkowo wpływa na sprawniejsze wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki i normowanie poziomu glukozy we krwi.
SILNY POTENCJAŁ ANTYOKSYDACYJNY
Flawonoidy, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, wykazują także silne działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i regeneracyjne. Mowa tu głównie o antocyjanach występujących w fioletowej odmianie kukurydzy i odpowiedzialnych za charakterystyczną jej barwę. Kukurydza fioletowa, zwana również purpurową, zawiera dwa razy więcej flawonoidów w porównaniu z odmianą klasyczną (do tej pory mało popularna w Polsce, prognozuje się jednak, że w najbliższych latach może zdominować rynek żywnościowy).
Karotenoidy, a przede wszystkim luteina i zeaksantyna, to parasol ochronny dla narządu wzroku. Ponadto dzięki silnej mocy przeciwutleniającej, wspomniana grupa naturalnych barwników pełni ważną rolę w walce z nowotworami oraz obniżaniu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, typu miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca.
WSPARCIE W WALCE Z OSTEOPOROZĄ
W okresie przedmenopauzalnym i podczas samej menopauzy zaczyna obniżać się poziom estrogenów i progesteronu, co sprzyja rozwojowi osteoporozy. Estrogen bowiem w naturalny sposób wzmacnia kości, tworząc swego rodzaju parasol ochronny. Gdy produkcja opisywanego hormonu spada, ryzyko osteoporozy wzrasta, prowadząc do przerzedzenia tkanki kostnej i utraty jej jędrności. W rezultacie kości są osłabione i bardziej podatne na złamania. Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, zawarta w kukurydzy, może spowolnić ten proces, zatrzymując wapń w kościach i poprawiając ogólną wytrzymałość kości.