Wartości odżywcze kukurydzy

ŹRÓDŁO WITAMIN Z GRUPY B

Kukurydza jest źródłem przede wszystkim witaminy B1 i kwasu foliowego.

Witamina B1, zwana inaczej tiaminą, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Kwas foliowy natomiast to jedna z tych witamin, o której nie powinny zapominać pary starające się o dziecko, kobiety w ciąży oraz mamy karmiące. Jego odpowiedni poziom zapobiega poronieniom, niskiej masie urodzeniowej noworodka oraz przedwczesnemu porodowi. Ponadto wspomaga organizm przyszłej mamy, zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów z sercem i nadciśnienia w trakcie ciąży.

PEŁEN ZESTAW WITAMIN ROZPUSZCZALNYCH W TŁUSZCZACH

Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminę A, D, E oraz K. Kukurydza jest przykładem zboża, który zawiera pełen pakiet wspomnianych witamin, wzmacniając tym samym pracę układu immunologicznego oraz układu krwiotwórczego. 

Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, a przede wszystkim odbieraniu bodźców wzrokowych przebiegających w siatkówce oka. Ponadto uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych oraz dba o prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Jej prekursor, a dokładniej pisząc – β-karoten, wspólnie z witaminą E tworzą silny duet antyoksydacyjny, zwalczający stany zapalne, toczące się w naszym organizmie.

Witamina E, zwana inaczej witaminą młodości i płodności, wspomaga walkę z zaburzeniami hormonalnymi oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Ponadto uczestniczy w ekspresji genów i przesyłaniu sygnałów nerwowych.

Witamina D, niezbędna mieszkańcom naszej strefy klimatycznej, powinna być dostarczana zarówno w codziennej diecie, jak i w formie suplementów. Rzadko możemy ją spotkać w pożywieniu, a kukurydza jest jednym z tych produktów żywnościowych, który ją zawiera. Odpowiednia podaż opisywanej witaminy determinuje nie tylko wzmocniony układ kostny czy regulację ciśnienia tętniczego, ale również silniejszy układ odpornościowy i mniejsze ryzyko zachorowań na nowotwory.
Witamina K znana jest przede wszystkim ze swego działania przeciwkrwotocznego. Co warto podkreślić, bierze również udział w tworzeniu tkanki kostnej oraz charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwbólowymi.

BOGACTWO SKŁADNIKÓW MINERALNYCH

Kukurydza to źródło selenu – składnika mineralnego o właściwościach antyoksydacyjnych, który pełni istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej, diecie sprzyjającej płodności oraz prawidłowej pracy tarczycy.

Selen, wspólnie z cynkiem, wzmacnia układ immunologiczny i wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną.

Żelazo, występujące w kukurydzy, wchodzi w skład hemoglobiny i umożliwia krwinkom czerwonym efektywniejszy transport tlenu. Żelazo, w duecie z witaminą C, zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, niwelując tym samym wzmożone uczucie zmęczenia.

OCHRONA SERCA

Potas, zawarty w kukurydzy, bierze udział w aktywacji enzymu, odpowiedzialnego za dostawę energii sercu, pobudzając je tym samym do efektywnej pracy. Wspólnie z magnezem pełni ważną rolę w profilaktyce nadciśnienia.
Magnez dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, rozszerza tętnice i chroni przed zawałem.
Obniżone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych to również zasługa rozpuszczalnej frakcji błonnika, a przede wszystkim β-glukanów. Włókno pokarmowe bowiem spowalnia wchłanianie węglowodanów i trójglicerydów, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu ogółem oraz jego frakcji LDL.

ZWIĘKSZONE UCZUCIE SYTOŚCI I WSPARCIE W WALCE Z DODATKOWYMI KILOGRAMAMI

Ponad 60% ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które według zasad zdrowego żywienia powinny być głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. Trawią się bowiem powoli, stopniowo uwalniając energię, co zapobiega częstym napadom głodu.
Kukurydza to również źródło błonnika pokarmowego, który – pęczniejąc w żołądku – zapewnia dłuższe poczucie sytości, wspierając tym samym walkę z nadprogramowymi kilogramami.

WSPARCIE PRACY PRZEWODU POKARMOWEGO

Błonnik pokarmowy, zawarty w kukurydzy, przynosi ulgę osobom zmagającym się z zaparciami. Wspomaga rozluźnienie masy kałowej, wspierając dodatkowo wydalanie z jelit, zalegających w nich złogów.

Nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, zwana skrobią oporną, przyspiesza procesy fermentacji w jelicie grubym. W efekcie zwiększa się stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), odpowiadających między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Skrobia oporna, będąc naturalnym prebiotykiem (pożywką dla „dobrych bakterii”), wpływa pozytywnie na stan mikroflory jelitowej.

Z POMOCĄ GOSPODARCE GLUKOZOWO-INSULINOWEJ

Skrobia oporna, zawarta w kukurydzy, nie tylko pozytywnie oddziałuje na pracę jelit. Jest również cennym elementem diety osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Sprzyja bowiem zwiększaniu wrażliwości tkanek na insulinę i wyrównywaniu glikemii. Dzięki obecności magnezu i witaminy E dochodzi do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w komórkach organizmu, co dodatkowo wpływa na sprawniejsze wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki i normowanie poziomu glukozy we krwi.

Wsparciem dla gospodarki glukozowo-insulinowej są również antocyjany – związki biologiczne czynne, występujące w dużej ilości w ziarnach kukurydzy fioletowej, które wykazują działanie hipoglikemizujące.

SILNY POTENCJAŁ ANTYOKSYDACYJNY

Witamina A, E, C i selen to tylko kilka składników występujących w kukurydzy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Do tej listy dopisać należy flawonoidy i karotenoidy.

Flawonoidy, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, wykazują także silne działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i regeneracyjne. Mowa tu głównie o antocyjanach występujących w fioletowej odmianie kukurydzy i odpowiedzialnych za charakterystyczną jej barwę. Kukurydza fioletowa, zwana również purpurową, zawiera dwa razy więcej flawonoidów w porównaniu z odmianą klasyczną (do tej pory mało popularna w Polsce, prognozuje się jednak, że w najbliższych latach może zdominować rynek żywnościowy).

Karotenoidy, a przede wszystkim luteina i zeaksantyna, to parasol ochronny dla narządu wzroku. Ponadto dzięki silnej mocy przeciwutleniającej, wspomniana grupa naturalnych barwników pełni ważną rolę w walce z nowotworami oraz obniżaniu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, typu miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca.

WSPARCIE W WALCE Z OSTEOPOROZĄ

W okresie przedmenopauzalnym i podczas samej menopauzy zaczyna obniżać się poziom estrogenów i progesteronu, co sprzyja rozwojowi osteoporozy. Estrogen bowiem w naturalny sposób wzmacnia kości, tworząc swego rodzaju parasol ochronny. Gdy produkcja opisywanego hormonu spada, ryzyko osteoporozy wzrasta, prowadząc do przerzedzenia tkanki kostnej i utraty jej jędrności. W rezultacie kości są osłabione i bardziej podatne na złamania. Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, zawarta w kukurydzy, może spowolnić ten proces, zatrzymując wapń w kościach i poprawiając ogólną wytrzymałość kości.

NATURALNY FILTR DLA OCZU

Kukurydza zwyczajna, a w szczególności jej żółta odmiana, odznacza się wysoką zawartością luteiny i zeaksantyny – dwóch przeciwutleniaczy odgrywających znaczącą rolę w zapobieganiu chorób narządu wzroku, w szczególności zwyrodnieniu plamki żółtej.
Luteina, działając jak naturalny filtr dla oczu, chroni je przed nadmiernym promieniowaniem UV. W parze z zeaksantyną odpowiada za sprawność i ostrość widzenia, zapobiegając dodatkowo uszkodzeniom naczyń krwionośnych.